ga verder naar de inhoud
- LAZARUS -

Koen De Graeve studeerde in 1995 af aan Studio Herman Teirlinck. Koen werkte met diverse theatergezelschappen waaronder Toneelhuis, Olympique Dramatique, de Onderneming (voorloper van LAZARUS), KVS en de Kakkewieten. Voor LAZARUS schreef en speelde hij mee aan en in Wegens Succes Verlengd, Wat is Drinken?, Oblomow en Idioot. Verder speelde Koen in diverse films en tv-series zoals  Dagen Zonder Lief, Los, Loft, Van Vlees en Bloed, De Helaasheid der Dingen, Tot altijd, Halfweg en begin 2019 in de fictiereeks Studio Tarara op VTM en in de film Coureur, eerste langspeler van Kenneth Mercken, in een vorig leven zelf wielrenner. In 2010 en 2012 kreeg hij een televisiester voor zijn rol in respectievelijk Van Vlees en Bloed en De Ronde. In 2010 won hij de Ensor van Beste Acteur op de Vlaamse Filmprijzen. In 2015 toerde met zijn muziekband De Post, naar aanleiding van hun plaat Naar Frankrijk.

In het seizoen 2016-2017 stapte Koen met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Joris Van den Brande, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Günther Lesage) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. In 2016-2017 was hij te zien in Orde van de Dag, Met argumenten kan je iederéén overtuigen, Oblomow, Wat is drinken?, Idioot en Karamazow. In 2017-2018 maakte LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Hiermee toerden ze bijna vier maanden door Vlaanderen. Begin 2019 volgde Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis, een creatie van LAZARUS en Guy Cassiers.

In het seizoen 2019-2020 werkte Koen mee aan en speelde hij mee in de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, i.s.m. filmmaker Robbin Rooze (t.g.v. de coronacrisis verzet naar najaar 2021). Ook was hij dat seizoen hier te gast met Locke, een productie van Compagnie Cecilia. Koen speelde in 2020-2021 ook mee in Oresteia van hetpaleis/Simon De Vos. 

In het seizoen 2021-2022 maakte Koen samen met de LAZARi opnieuw een bewerking van een klassieker van Dostojevski, Misdaad en Straf, waarmee ze twee seizoenen uitgebreid door Vlaanderen reisden.

In het seizoen 2022-2023 maakte Koen samen met componist Peter Vermeersch en Flat Earth Society Orchestra een grote en grootse voorstelling, met een 15-koppige live band op de scène, rond de mythologische figuur Orfeus. De première, speelreeks in Mechelen en tournee van Orfeus werden zeer lovend onthaald. 

In het seizoen 2023-2024 maakt Koen De Graeve met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze BLOED en zal hij ook bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag opnieuw mee op de scène staan. In juni 2024 herneemt hij samen met Peter Vermeersch en FES Orfeus. En hij is opnieuw te zien in Locke!

BLOED

BLOED is theater en film tegelijk over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de fata morgana van het vrije Westen, het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd zullen worden ingehaald. 

Van en met LAZARUS, Sofie Decleir, Suzanne Ceulemans, Nicole Kecic en filmmaker Robbin Rooze

lees meer

ORDE VAN DE DAG

Een satirische actualiteitenshow, op één dag gemaakt.

Ter plekke geschreven teksten en muziek, soms nog tijdens de voorstelling zelf, gespeeld met het blad in de hand. Een poging om orde te brengen in het nieuws van de dag mét de garantie op volslagen wanorde, maar steeds ook de magie van het moment.

lees meer

ORFEUS

Koen De Graeve (LAZARUS) en Peter Vermeersch (Flat Earth Society Orchestra) verkennen in Orfeus de uitersten van de menselijke vindingrijkheid, op een muzikaal bedje van oud-Griekse jazz, overgoten met een van beelden barstende woordenstroom die verwondert en verwart, prikkelt en ontroert.

Een twee uur durende hilarische wanhoopspoging. 
Die zal mislukken.

lees meer

LOCKE (geannuleerd)

Locke is gebaseerd op één van de strafste filmscenario’s ooit qua structuur en personages. Over verantwoordelijkheid nemen en principes volgen, ook als je er alles door dreigt kwijt te spelen. Omdat de waarheid belangrijker is dan alles. 

Een muzikale, ritmische, emotioneel subtiele ontploffing van emoties, die niemand onberoerd laat. Met Koen De Graeve en Tom Vermeir.

lees meer