ga verder naar de inhoud

TUIN VAN ETEN

DE GROND DER DINGEN

- PARTICIPATIE -

Het project Tuin van Eten ontstond in het kader van het stadsproject De Grond der Dingen, waarbij kunst en cultuur de motor zijn van een democratische stedelijke ontwikkeling. 

Vanuit de tentoonstelling The Neverending Park vormden zich ideeënclusters rond verschillende gemeenschappelijke thema’s. Zoals Tuin van Eten die ideeën rond voedsel en inclusie bundelt.

De Grond der Dingen blijft als een toekomstwijzer onze keuzes bepalen. Werken aan een gedeelde toekomst op gedeelde grond. Dat is in het klein en in het groot bij uitstek de uitdaging van vandaag. Alle voorbeelden om dit te staven zijn open deuren. De vele kleine commons die overal opduiken verkennen een concreet pad van alternatieven. Daarin erkennen we het grote belang van het kleine lokale handelen. Via ‘acting by doing’ proberen we ons denken om te zetten in doen.

Stad Mechelen gaf de goedkeuring om samen te bekijken hoe Tuin van Eten kan landen in en rond het Mechelse Tivolipark. We kregen ook de steun van de Vlaamse overheid. Gedurende anderhalf jaar onderzochten we of en hoe de noden van de buurt en de site verenigbaar waren met die van de cluster. We namen de tijd voor ontmoetingen, gesprekken, prospecties, e.d.

Dat voedsel en inclusie elkaar versterken, konden we vaststellen tijdens een bezoek aan het Brusselse Parckfarm en bij Het Bakhuis Gent. Samen met de indieners van de voorstellen rond voedsel en inclusie, Architecture Workroom Brussels, RADAR Mechelen, het team van het Tivolipark, experten, kunstenaars, Erfgoedcel Mechelen, stadsmedewerkers, middenveldorganisaties, pleinwerkers en buurtbewoners, timmeren we op lange termijn verder aan de weg.

Tuin van Eten - Tivolipark
Tuin van Eten - Tivolipark

OOGSTFEEST

Tuin van Eten maakt deel uit van De Grond der Dingen en verzamelt ideeën rond voedsel en inclusie.

Op zondag 11 juni tonen we je graag wat was, wat is en wat nog kan komen op ons Oogstfeest in het Tivolipark met als hoogtepunt de inhuldiging van de kunstwerken 'Sssst...de stilte spreekt' van Chloé Dierckx en 'h o m e' van Jelle Annie Michiels.

lees meer