ga verder naar de inhoud
- LAZARUS -

Ryszard Turbiasz doctoreerde in theoretische wiskunde aan de universiteit van Warschau. Daarnaast was hij ook als cellist actief en als semiprof wielrenner. In de jaren ‘80 kwam hij naar België en werkte hij er voor diverse Kaaitheaterproducties en voor Needcompany. Daar ontmoette hij zijn kompanen Johan Dehollander en Dirk Van Dijck met wie hij in 1989 het legendarische De Vereniging van Enthousiasten voor het Reële en Universele oprichtte. Verder speelde Ryszard nog bij Maten, de Roovers en richtte hij in 1998 samen met o.a. Günther Lesage de Onderneming op. Voor LAZARUS speelde en schreef Ryszard mee aan en in Wegens Succes Verlengd, Iets Anders!, Wat is Drinken?, Niets is onmogelijk, Idioot, Oblomow, Met Voorbedachten Rade en Stukken Van Mensen.

In het seizoen 2016-2017 stapte Ryszard met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Joris Van den Brande, Günther Lesage, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was dat seizoen te zien in Orde van de Dag, Oblomow, Wat is drinken?, Idioot en Karamazow. In het seizoen 2017-2018 maakte LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Deze voorstelling toerde bijna vier maanden door Vlaanderen. In het seizoen 2018-2019 speelde en maakte Ryszard met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis, een creatie van LAZARUS en Guy Cassiers.

In het seizoen 2019-2020 werkte Ryszard mee aan de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, i.s.m. filmmaker Robbin Rooze (t.g.v. de coronacrisis verzet najaar 2021). 

In het seizoen 2020-2021 speelde en creëerde hij met andere LAZARi en enkele gastspelers Stukken Van Mensen. In het seizoen 2021-2022 toerde Ryszard met de LAZARUS-producties Iemand moet het doen en Misdaad en Straf, opnieuw een bewerking van een klassieker van Dostojevski, waarmee LAZARUS twee seizoenen door Vlaanderen reisde.

In het seizoen 2023-2024 maakt Ryszard Turbiasz met de voltallige LAZARUS-ploeg, enkele gastactrices en filmmaker Robbin Rooze BLOED en zal hij ook bij de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag opnieuw mee op de scène staan.

BLOED

BLOED is theater en film tegelijk over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de fata morgana van het vrije Westen, het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd zullen worden ingehaald. 

Van en met LAZARUS, Sofie Decleir, Suzanne Ceulemans, Nicole Kecic en filmmaker Robbin Rooze

lees meer

ORDE VAN DE DAG

Een satirische actualiteitenshow, op één dag gemaakt. Ter plekke geschreven teksten en muziek, soms nog tijdens de voorstelling zelf, gespeeld met het blad in de hand. Een poging om orde te brengen in het nieuws van de dag mét de garantie op volslagen wanorde, maar steeds ook de magie van het moment.

lees meer