ga verder naar de inhoud
- MAKER -
SOCHA

Junior Mthombeni is theatermaker, acteur en muzikant. Tussen 2010 en 2016 liet hij zich opmerken als artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij fel gesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Sinds 2016 is Junior ook één van de artistieke gezichten van KVS.

Daarnaast is hij als maker actief in het collectief Jr.cE.sA.r, samen met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens. Zij tekenden voor de succesvoorstellingen Malcolm X (“breekpunt in de Vlaamse theatergeschiedenis” - De Standaard) en Drarrie in de Nacht (“coole splinterbom”, eveneens volgens De Standaard). Samen met artistiek leider van KVS Michael De Cock regisseerde hij de Brel-adapatie van L'Homme de La Mancha, naar het boek Don Quichot van Miguel de Cervantes. Ook deze voorstelling werd enthousiast onthaald: "Een bom. Explosieve regie. Onverwacht, poëtisch, en met een magistrale finale”, aldus RTBF.

Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit, zoals Syriëstrijders of hangjongeren, maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden zoals Malcolm X.

In samenwerking met een multi-etnische cast vat Mthombeni de grootstedelijke context in eigentijds muziektheater, met invloeden van urban arts en muziektradities uit alle windstreken.

Van jongs af stond hij zelf op de scène als muzikant, zanger en acteur. Hij werkte o.a. met Tone Brulin in de KNS en Alida Neslo bij De Nieuwe Amsterdam, en trad jarenlang op met bands als Afrobeat Association, El Tattoo Del Tigre, African Jazz Pioneers en de Internationals.

In 2020 bracht Junior Mthombeni met Dear Winnie een bijzonder persoonlijk verhaal. Als eerbetoon aan zijn vader, een voormalig ANC-verzetsstrijder, en aan diens vertrouwenspersoon Winnie Mandela, maakt hij een muzikale voorstelling over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke figuren. In 2021 regisseerde hij het wervelende Who's Tupac? (Jr.cE.sA.r/NNT & KVS), over de legendarische hiphopster.

In het seizoen 2021-2022 maakte Junior opnieuw een zeer persoonlijke voorstelling: Vaderlandloos, een creatie van Jr.cE.sA.r, ARSENAAL en KVS. Deze productie werd in 2022 geselecteerd voor het TheaterFestival, en  is was ook te zien op TAZ#2022 en reisde daarna door Vlaanderen en Wallonië.

In de beleidsperiode 2023-2027 is Junior Mthombeni een belangrijke medespeler in onze artistieke werking. Naast creaties met Jr.cE.sA.r, zoals Vaderlandloos, legt hij in theater arsenaal ook een bijzonder, waardevol en dynamisch traject af met SOCHA/ON FIRE, i.s.m. theater arsenaal en KVS. SOCHA (Junior Mthombeni en Tom Kestens) en hun gasten/performers zorgden in het seizoen 2022-2023 al voor drie stomende ON FIRE avonden. SOCHA gaat voor een ambitieuze mix van mensen, generaties, culturen en disciplines, zoals in de straten van de nieuwe stad, in al zijn glorie, rauwheid en ongelijkheid. Na een passage op TAZ#23 in Oostende staan er in het seizoen 2023-2024 opnieuw drie ON FIRE avonden gepland in theater arsenaal.

Vaderlandloos - Junior Mthombeni
Vaderlandloos - Junior Mthombeni

foto's: SOCHA en Vaderlandloos

VADERLANDLOOS

Een opzwepende en beklijvende voorstelling waarin Junior Mthombeni je met zijn muzikale kompanen meeneemt op een trip, waarin hij zijn familiegeschiedenis en zijn eigen verhaal verweeft en deelt met het publiek. Soms ingetogen, sereen en kwetsbaar, soms luid, rauw en strijdlustig.

In Vaderlandloos boren Juniors woorden samen met de live muziek in je ziel maar bieden ook een warm toevluchtsoord voor al wie zijn/haar/hun plaats zoekt in het leven en in deze wereld.

lees meer

ON FIRE / SOCHA

Multigetalenteerde performers en makers werken in onverwachte combinaties samen aan nieuw perspectief, nieuwe vormtaal en nieuwe verhalen. SOCHA, theater arsenaal en KVS presenteren nog één dynamische avond, ON FIRE #7. Om daarna alle energie en aandacht op Burning City te focussen.

lees meer