ga verder naar de inhoud
theater arsenaal - artistieke leiding

Sinds mijn spelersdebuut in 1982 staan er 42 jaren op de teller. Een parcours waar ik achteromkijkend wat duizelig van word en dat sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw nauw verbonden is met het maatschappelijke. Dit jaar neem ik afscheid van mijn rol als artistieke stuurder bij theater arsenaal en kijk ik uit naar de nieuwe tijd die nog onbestemd is. Het plaats maken vol vertrouwen en voldoening voelt als een geschenk.

Mijn grote dank geldt LAZARUS, dat me voor deze opdracht aanzocht, het bestuur dat mij het nodige vertrouwen heeft geschonken, Sarah Eisa die samen met mij aan het stuur heeft gestaan, Lest Matterne en haar opvolger Manu Devriendt, die de financiële balans bewaakten, en het hele team van theater arsenaal dat ons verhaal met generositeit zichtbaar en werkbaar maakte. Grote dank ook aan alle artiesten en gasten die ons pad hebben gekruist, aan het talrijke publiek, aan alle culturele partners, het stadsbestuur en de Vlaamse overheid die dit verhaal mede mogelijk maken.

Sinds meer dan een jaar zijn we reeds bezig de opvolging voor te bereiden. Samen met LAZARUS, alle medewerkers en de raad van bestuur, besloten we actief op zoek te gaan naar iemand die onze werking, die volop in ontwikkeling is, verder uit zou bouwen

Omwille van zijn artistieke parcours, zijn expertise in grote en kleinere structuren, zijn persoonlijkheid en maatschappelijk engagement, zijn betrokkenheid naar jongeren toe, zijn inclusieve manier van werken en zijn band met de stad Mechelen viel de gemeenschappelijke keuze op Ruud Gielens. Vanaf september neemt hij samen met Sarah Eisa het stuur over. Samen zullen zij onze rol en missie als verbeeldingsrijke verbinder verderzetten.

De wereld heeft zelfzekere theaters nodig die standpunten innemen. “Geen plat entertainment, maar ook geen elitaire burcht”, zoals cultureel adviseur Ken Veerman schrijft. Daarin wacht theater arsenaal een uitdagende toekomst in deze erg tegenstrijdige tijden.

Daarom nodigen we ons publiek op een genereuze en menselijke manier uit tot een zorgvuldig en geduldig debat, om het te hebben over ons samenleven in de moeilijkheden die ons vandaag omringen.

Een gelaagd, verbindend en vooral gemeenschappelijk project dat gebruik maakt van de grootste kracht van de kunsten, namelijk de kracht om te spreken met een autonome stem, rijk aan verbeelding.

Hoe zijn we geworden wat we zijn? Wie willen we zijn in de toekomst?

Jullie, het publiek, zijn de motor van ons verhaal.
 

Van harte,

Willy Thomas
Sarah Eisa en Ruud Gielens
LAZARUS en alle medewerkers van theater arsenaal