ga verder naar de inhoud

missie

Theater arsenaal is een open theaterhuis dat werkt aan een sterke verbinding tussen kunst en samenleving. Openheid draagt het uit in zijn artistieke creaties, zijn interne werking, zijn architectuur, zijn contact met andere steden en zijn engagement naar de sociale en culturele partners en de inwoners van de stad Mechelen.

Theater maken is voor ons meer dan producties in de markt zetten: het is bij uitstek een gebied van onderhandeling, een plaats van deelnemen en deelhebben. Daarbij blijft kwaliteit steeds onze leidraad.

Wij geloven dat de sleutel tot die kwaliteit betrokkenheid is: van het huis op zijn kunstenaars, van de kunstenaars op het huis, betrokkenheid op de stad en zijn inwoners en betrokkenheid van de toeschouwers bij ons open huis.

Met zijn wortels in een traditie van genereuze vertelkunst ontwikkelt theater arsenaal avontuurlijke formats en biedt het een platform aan zeer diverse kunstenaars, voor een even divers publiek. Het is een broedplek voor groei, ontmoeting en samenwerking, waar we een brug bouwen tussen kunst en samenleving.

visie

Een samenleving die ontwikkelt zonder gedeeld verleden, heeft nood aan ontmoeting in het nu, om samen een toekomst tegemoet te treden. 
Een samenleving die ontwikkelt in grote sociale en culturele verscheidenheid heeft nood aan veilige plekken voor constructieve botsingen. 
Een samenleving die ontwikkelt onder druk van ecologische uitdagingen heeft nood aan lokale acties binnen globale inzichten. 
De kwaliteit van de ontwikkeling van een samenleving is recht evenredig aan de betrokkenheid van de burgers.

Theater arsenaal wil zo een theaterhuis zijn dat (midden in de stad Mechelen, maar tot in alle uithoeken van Vlaanderen verbonden en aanwezig op de podia) bijdraagt aan deze kwalitatieve ontwikkeling door betrokkenheid te genereren. De diverse samenstelling van de stad omarmen we én is ook de poort naar een veel grotere wereld. Ons huis wil op alle vlakken verbindend werken, via het reguliere aanbod, de participatieve producties, via de stadsprojecten, de scholenwerking,... We werken daarom ook actief samen met de stadsdiensten, sociale organisaties, scholen, amateurkunsten, burgers, jong en oud…