ga verder naar de inhoud

LA MONTAGNA È FINITA

ANTIGONE & THEATER ARSENAAL / EDOARDO RIPANI

- NIEUW -

performance Ermelindo Bruni, Monia Fontana, Diego Quattrociocchi en Edoardo Ripani muziek Ermelindo Bruni en Gianmarco Cellini

In La montagna è finita keert de Brusselse/Italiaanse theatermaker Edoardo Ripani terug naar zijn geboortestreek.

Tussen augustus 2016 en januari 2017 veranderden drie sterke aardbevingen langs de Apennijnen het landschap. De aardschok was de laatste en meest dramatische gebeurtenis voor de regio in een hele periode van depressie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebied is verworden tot één van de ‘vergeten plekken’ in Italië en Europa. Het gevoel in de steek gelaten te zijn en woede raakten er vermengd en hebben elkaar gevoed.

Maar deze situatie is verre van uniek. De laatste decennia raakten gebieden over heel Europa gemarginaliseerd door natuurrampen en een haperend infrastructureel herstel, ontvolking, economische crisis: de tol van de globalisering.

“Mijn reis begint in 2016: terwijl de aarde beefde in mijn geboorteregio, werd mijn vader getroffen door longkanker. De tumor werd ontdekt op 5 januari 2017; op 1 juni van datzelfde jaar overleed hij. Mijn vader stierf samen met zijn geliefde bergen.

La montagna è finita wordt een tocht langs plaatsen die verhalen vertellen over de bewoners. Aan de hand van die persoonlijke en lokale focus richt ik mij tot alle Europeanen, met een universeel verhaal van menselijke en sociale verschraling, tegenover de economische en bureaucratische winning machine.”

In Genk en Mechelen stond de krasse negentiger Ermelindo nog mee op de scène, vertellend en muziek makend. Helaas hebben zijn familie en wij ondertussen afscheid van hem moeten nemen. De voorstelling wordt aangepast maar Ermelindo zal aanwezig blijven.

artistieke coaching en scenografie Michiel Soete - dramaturgie Bart Capelle - advies kostuum Anne-Catherine Kunz - geluidsontwerp Niels Vanherpe - lichtontwerp en techniek Jonas Lambrigts - stage techniek Pim Mannaerts - productie Antigone, C-mine, theater arsenaal, VIERNULVIER en KWP Pianofabriek - coproductie Perpodium - met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid - met dank aan Associazione Culturale Marchigiani del Limburgo – Belgio, Museo Pietraia dei Poeti en Marcello Sgattoni, gemeente Roccafluvione, Ecomuseo del Monte Ceresa, Emidio di Treviri, Avam Meschia, familie Bruni, Ernesto Angelini, Francesco Amici, Anna Bonamici, Giuseppe Parlamenti, Ascenzio Santini, Annalisa en Ilario Spalazzi, gemeente Arquata del Tronto, Andrea Angelini, Dante Camacci, Filiberto Caponi en Danila Pontani, Ermanno Cellini, Guido Franchi, Giovanni Quaglia, Gino Quattrociocchi, Alessio Bucci en Ristorante Roma van Amatrice
première in C-mine cultuurcentrum Genk za 25 nov om 20u15
theater arsenaal do 30 nov + vr 1 + za 2 dec om 20u15 Pay What You Can € 7 - 12 - 16 - *18* - 20 - 24 UiTPAS met kansentarief € 3,5
op reis in jan ook te zien bij Antigone in Kortrijk en VIERNULVIER in Gent
duur 90 min taal Nederlands, Italiaans en Engels - met boventiteling

theater arsenaal

do 30.11.23 | 20:15
theater arsenaal

vr 01.12.23 | 20:15
theater arsenaal

za 02.12.23 | 20:15
theater arsenaal

andere locaties

za 25.11.23 | 20:15
première
C-mine cultuurcentrum Genk

zo 26.11.23 | 15:00
matinee
C-mine cultuurcentrum Genk

za 20.01.24 | 20:15
Antigone Kortrijk

di 23.01.24 | 14:00
schoolvoorstelling
Antigone Kortrijk

wo 24.01.24 | 20:15
Antigone Kortrijk

za 27.01.24 | 20:00
VIERNULVIER Gent

in de pers

La Montagna è finita over de impact die een aardbeving nalaat op de regio en zijn mensen - Culture Club / Radio 1

Theatermaker Eduardo Ripani keert terug naar zijn roots, de bergen. Sinds de aardbeving loopt het daar leeg. Mensen vertellen hem er dat de berg letterlijk op is. Het is een stuk over mensen die dingen verliezen als gevolg van een aardbeving en hoe ze, zowel emotioneel als fysiek, terug hun leven kunnen opbouwen.

Artist Talk: Edoardo Ripani

Theatermaker en acteur Edoardo Ripani is onderweg naar Italië, zijn geboorteland, als we hem spreken. Hij vertelt enthousiast over zijn werk, passie voor geschiedenis en zijn theatervoorstellingen in Genk.