ga verder naar de inhoud

DODO

GIOVANNI BAUDONCK & JONAS VAN DEN BOSSCHE

- EN AVANT

concept Giovanni Baudonck muziek en performance Giovanni Baudonck en Jonas Van den Bossche

Wij zijn de mannen, de vrouwen en de kinderen
die uit de boot zijn gevallen
De anonieme namen, de getallen,
het zoveelste artikel uit kranten
De vreemdeling, de nieuweling,
de vluchteling of de nieuwkomer,
De nomaden van deze wereld,
de gelukszoekers die nog moeten komen

- Giovanni Baudonck -

In DODO wanen Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche zich in Mauritius. Het eiland werd na de import van verschillende bevolkingsgroepen en de achtereenvolgende kolonisaties door Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een kleurrijke cocktail. Via spoken word, slam poetry, rap en zang herschrijven ze de Mauritiaanse geschiedenis door de uitgestorven vogel, de 'dodo', opnieuw tot leven te wekken.

We stellen onze gps in op Mauritius. Een eiland, in de Indische Oceaan, dat eeuwenlang golf na golf wordt overspoeld door Europese koloniale machten. Ze stoppen de grond vol met bodemvreemde gewassen en laten uitheemse dieren los die het oorspronkelijke ecosysteem kapot vreten. Volkeren uit andere landen worden losgerukt uit hun culturen, onvrijwillig geïmporteerd en vervolgens tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Wat zijn de culturele coördinaten, die de identiteit bepalen van een bevolking die deze gewelddadige mutaties in zich meedraagt?

DODO is een indringende en visuele muziektheaterproductie. Het podium wordt een transportzone waar historische bagage wordt afgestoft en getaxeerd. Deksels van beerputten worden opgelicht en vervolgens onder het uitroepen van ‘zand erover!’ aan het zicht onttrokken. Een land dat onafhankelijk is, heeft nog altijd geen beslissende stem over haar grondgebied. Want wie de grondstoffen beheert, heeft de macht.

Giovanni Baudonck geeft dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden al rappend en zingend een stem. In interactie met muzikant Jonas Van den Bossche ontstaat er een schurende muzikale dialoog. Het is een kleurrijk verteld verhaal in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en hoe deze de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit beïnvloedt.

Geselecteerd door Antigone voor En Avant 2024

'De Gentse slam poet brengt met zijn enthousiasme de dodo terug tot leven. Giovanni Baudonck is een geboren verteller.'

- Juliette Desmet, Quindo -


Compagnie Cecilia, theater arsenaal, Het nieuwstedelijk, Antigone, Theater Malpertuis en Monty slaan de handen in elkaar voor een rondreizende theatercarrousel. Elk gezelschap of huis draagt tweejaarlijks een nieuwe maker of collectief naar voren. Samen zetten ze hun tenten op in Antwerpen, Gent, Hasselt, Mechelen, Kortrijk en Tielt. 

eindregie Mike van Alfen - dramaturgie Tanya Hermsen - scenografie Giovani Vanhoenacker - maskers Alice D'hondt - advies kostuum Marij De Brabandere - video Steven Maenhout - lichtontwerp Sarah Feyen - geluidsontwerp Niels Vanherpe - licht en techniek Jonas Lambrigts - een productie van Antigone - met de steun van de Vlaamse overheid en de stad Kortrijk
theater arsenaal wo 18 sept om 20u15 Pay What You Can € 3 - 6 - 9 - *12* - 15 - 18 UiTPAS Mechelen met kansentarief € 2,50
duur 75 min taal Nederlands, Frans, Engels en Creools boventiteling Nederlands taaliconen ***

theater arsenaal

wo 18.09.24 | 20:15
En Avant // theater arsenaal

andere locaties

vr 21.06.24 | 20:00
En Avant // De Expeditie Gent (Compagnie Cecilia)

vr 09.08.24 | 20:00
En Avant // Theater op de Markt - DNZ Hasselt (Het nieuwstedelijk)

do 26.09.24 | 20:15
En Avant // CC De Steiger Menen (Antigone)

vr 18.10.24 | 20:00
En Avant // Cultuurhuis De Leest Izegem (Theater Malpertuis)

do 20.06.24 | 20:30
En Avant // Monty Antwerpen

in de pers

DODO voelt een beetje als thuiskomen - recensie Juliette Desmet, Quindo

'De Gentse slam poet brengt met zijn enthousiasme de dodo terug tot leven. Hij vertelt het publiek de geschiedenis van de slavernij op Mauritius en zingt om zijn voorouders trots te maken. Ondanks de zware inhoud van zijn verhaal, galmt er om de zoveel minuten een warme lach doorheen de zaal. Giovanni Baudonck is een geboren verteller.'