ga verder naar de inhoud

U, nu!

THEATER DE PEOENE, TONEELKRING IK DIEN, THEATER DE MOEDERTAAL, THEATER KORENMARKT VZW, VOOR TAAL EN KUNST, RUUD GIELENS, RICK DE LEEUW & LAZARUS

- PARTICIPATIE - 

Mechelse vrijetijdsgezelschappen Theater De Moedertaal, Voor Taal en Kunst, Toneelkring Ik Dien, Theater De Peoene en Theater Korenmarkt vzw concept en regie Ruud Gielens productieleiding Melissa Van Dievel ook met Rick de Leeuw en LAZARUS

U, nu! is misschien wel het kortste en meest hevige liefdesgedicht ter wereld en werd al in 1620 geschreven door niemand minder dan Joost van den Vondel. Het waren de gloriejaren van de rederijkers, een bende dichters, voordrachtkunstenaars en toneelspelers die vanaf de late middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in herbergen en op festivals om poëzie voor te dragen en toneel te spelen.

In dit project gaat theater arsenaal op zoek naar dat verleden en smeedt het een eigentijds verbond met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen, waarvan sommige voortkomen uit de roemruchte rederijkerskamers en hun wortels hebben tot diep in de 15de eeuw.

In U, nu! nemen we het publiek mee naar de geschiedenis van de gezelschappen zelf. We creëren op enkele locaties in de stad een aantal bonte avonden waar scènes uit hun rijkgevulde verleden opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Een amalgaam van scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr'actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie.

Welke scène heeft de tand des tijds overleefd? Welk lied uit die geweldige voorstelling willen we graag nog eens horen? Is er ooit een gedicht voorgedragen dat zo speciaal was dat het hier en nu terug van onder het stof moet worden gehaald?

expo

Dat rijke theaterverleden komt ook tot leven naast de scène. Erfgoedcel Mechelen werkt aan een expo met verschillende knipogen naar de rederijkers. Met veel materiaal, bijzondere objecten en getuigenissen uit de geschiedenis van de Mechelse vrijetijdsgezelschappen. In voorjaar 2024 te zien in Het Predikheren.

 

Ook vergeten we de toekomst niet. Een aantal jonge Mechelse aspirant-rederijkers komen met hun hoogst eigen blik op het verleden iets zeggen over de toekomst: U, nu!.

Met deze avonden treden we in de voetsporen van de baldadige, nachtbrakende rederijkers, waarbij hopelijk na het applaus het feest tot diep in de nacht in de foyer verdergaat.

LAZARUS kruipt mee op het podium om te doen wat zij als geen ander kunnen: er spelend en musicerend een feest van maken. Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze de avonden aan elkaar. Ruud Gielens probeert van al dat goeds een aanschouwelijk geheel te maken.

voorstellingen

Tijdens deze avonden staan telkens enkele Mechelse vrijetijdsgezelschappen centraal en zullen zij een selectie van scènes uit hun rijkgevuld repertoire presenteren.  

 • vr 10 + za 11 mei om 20u15 
  matinee op zo 12 mei om 15u
  locatie: Theater De Moedertaal (Hoveniersstraat 54, Mechelen)
  staan centraal: Theater De Moedertaal, Toneelkring Ik Dien en Theater De Peoene 
   
 • vr 17 + za 18 mei om 20u15
  matinee op zo 19 mei om 15u
  locatie: Theater Korenmarkt (Korenmarkt 14, Mechelen)
  staan centraal: Voor Taal en Kunst en Theater Korenmarkt vzw

feestelijk slotweekend

Voor het slotweekend van U, nu! in theater arsenaal op za 25 en zo 26 mei verwennen we jullie graag met een feestelijk en uitgebreid programma. 

Alle (korte) scènes die door de 5 Mechelse vrijetijdsgezelschappen voor dit project werden gerepeteerd en in de vorige 2 weekends al aan het publiek werden gepresenteerd, zullen opnieuw de revue passeren. 

Tijdens deze theatermarathon kan u vol enthousiasme en bravoure meegenieten van hun favoriete theaterscènes, teksten, muziek,... 

We pakken heel theater arsenaal in en spelen, zingen en dichten het hele huis ondersteboven. 

Ook LAZARUS en Rick de Leeuw delen opnieuw mee in het spelplezier en de feestvreugde. 

Het wordt een onvergetelijke belevenis, op de scène, in het café en in de zaal. 

Praktisch

 • We starten telkens om 15u. 
 • Wij voorzien eten en drank (ter plaatse te betalen), waardoor je geen moment van het gebeuren moet missen.  
 • Er worden genoeg (korte) pauzes voorzien zodat je op elk moment kan inpikken. 
 • Einde: +- 23u. 
een productie van theater arsenaal - coproductie Perpodium - met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
theater arsenaal za 24 + zo 25 mei om 15u tickets € 15 - € 7 jongeren -26 jaar - € 3,50 UiTPAS Mechelen met kansentarief
Theater De Moedertaal (Hoveniersstraat 54, Mechelen) vr 10 + za 11 mei om 20u15 + matinee op zo 12 mei om 15u Theater Korenmarkt (Korenmarkt 14, Mechelen) vr 17 + za 18 mei om 20u15 + matinee op zo 19 mei om 15u tickets € 15

theater arsenaal

za 25.05.24 | 15:00
matinee
theater arsenaal

zo 26.05.24 | 15:00
matinee
theater arsenaal

andere locaties

vr 10.05.24 | 20:15
Theater De Moedertaal

za 11.05.24 | 20:15
Theater De Moedertaal

zo 12.05.24 | 15:00
matinee
Theater De Moedertaal

vr 17.05.24 | 20:15
Theater Korenmarkt

za 18.05.24 | 20:15
Theater Korenmarkt

zo 19.05.24 | 15:00
matinee
Theater Korenmarkt