ga verder naar de inhoud

U, nu!

THEATER DE PEOENE, TONEELKRING IK DIEN, THEATER DE MOEDERTAAL, THEATER KORENMARKT VZW, VOOR TAAL EN KUNST, RUUD GIELENS, RICK DE LEEUW & LAZARUS

U, nu! is een unieke samenwerking tussen vijf Mechelse vrijetijdsgezelschappen die op zoek gaan naar hun verleden. Samen met Ruud Gielenstheater arsenaal, LAZARUS en Rick de Leeuw duiken ze in hun repertoire en brengen ze een bonte voorstelling van hun meest gekoesterde fragmenten. 

U, nu! is misschien wel het kortste en meest hevige liefdesgedicht ter wereld. Het werd al in 1620 geschreven door niemand minder dan Joost van den Vondel. Het waren de gloriejaren van de rederijkers, een bende dichters, voordrachtkunstenaars en toneelspelers die vanaf de late middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in herbergen en op festivals om poëzie voor te dragen en toneel te spelen.

In U, nu! gaat theater arsenaal op zoek naar dat verleden en smeedt het een eigentijds verbond met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen

We nemen het publiek mee naar de geschiedenis van de gezelschappen zelf. We creëren op enkele locaties in de stad een aantal bonte voorstellingen waar scènes uit hun rijkgevulde verleden opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Een amalgaam van scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr'actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie. 

Welke scène heeft de tand des tijds overleefd? Welk lied uit die geweldige voorstelling willen we graag nog eens horen? Is er ooit een gedicht voorgedragen dat zo speciaal was dat het hier en nu terug van onder het stof moet worden gehaald?

Met deze voorstellingen treden we in de voetsporen van de baldadige, nachtbrakende rederijkers, waarbij hopelijk na het applaus het feest tot diep in de nacht in de foyer verdergaat.

LAZARUS kruipt mee op het podium om te doen wat zij als geen ander kunnen: er spelend en musicerend een feest van maken. Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze de avonden aan elkaar. Ruud Gielens probeert van al dat goeds een aanschouwelijk geheel te maken.

voorstellingen // 10-19 mei

Elke voorstelling staan enkele Mechelse vrijetijdsgezelschappen centraal en zullen zij een selectie van scènes uit hun rijkgevuld repertoire presenteren. 

 • vr 10 + za 11 mei om 20u15 + matinee op zo 12 mei om 15u
  locatie: Theater De Moedertaal - Hoveniersstraat 54, Mechelen - bereikbaarheid
  staan centraal: Theater De Moedertaal, Toneelkring Ik Dien en Theater De Peoene 
   
 • vr 17 + za 18 mei om 20u15 + matinee op zo 19 mei om 15u
  locatie: Theater Korenmarkt - Korenmarkt 14, Mechelen - bereikbaarheid
  staan centraal: Voor Taal en Kunst en Theater Korenmarkt vzw

feestelijk slotweekend // 25-26 mei

Tijdens het slotweekend in theater arsenaal verwennen we jullie graag met een feestelijk en uitgebreid programma. 

Alle (korte) scènes die door de vijf Mechelse vrijetijdsgezelschappen voor dit project werden gerepeteerd en in de vorige twee weekends al aan het publiek werden gepresenteerd, zullen opnieuw de revue passeren. Ook LAZARUS en Rick de Leeuw delen opnieuw in het spelplezier en de feestvreugde. Kom vol enthousiasme meegenieten van hun favoriete theaterscènes, teksten, muziek,... We spelen, zingen en dichten theater arsenaal ondersteboven! Het wordt een onvergetelijke belevenis, op de scène, in het café en in de zaal.

 • za 25 + zo 26 mei (15u tot +- 23u)
 • locatie: theater arsenaal, ingang via de brug aan het Dijlepad in de Kruidtuin
 • eten en drank worden voorzien (ter plaatse te betalen) zodat je niets moet missen
 • (korte) pauzes tussen de fragmenten, zodat je op elk moment kan inpikken

expo // 4 mei - 25 augustus

Dat rijke theaterverleden komt ook tot leven naast de scène. Erfgoedcel Mechelen zorgt voor twee expo’s én een fotoreportage. Met veel materiaal, bijzondere objecten en getuigenissen van de Mechelse vrijetijdsgezelschappen en af en toe een knipoog naar de Rederijkers. 

In Het Predikheren ontdek je het theatererfgoed tussen de bibliotheekrekken. In De Garage geeft antropoloog en kunstenaar Juan Pablo Plazas een nieuwe invulling aan de verhalen die bewaard zitten in al die objecten. En in theater arsenaal zie je de magie achter de schermen in een prachtige fotoreportage van alle acteurs.

 • Mechels theatererfgoed: van script tot rekwisiet
  4 mei - 28 juli, Het Predikheren
 • Van de coulissen naar de (kunst)scène
  11 mei - 25 augustus, De Garage
 • Mechels toneel door het oog van de lens
  8 mei - 26 juni, theater arsenaal
van en met Theater De Moedertaal, Toneelkring Ik Dien, Theater De Peoene, Voor Taal en Kunst, Theater Korenmarkt vzw, Rick de Leeuw, Michael Lamiroy, Ruud Gielens en LAZARUS - concept en regie Ruud Gielens - productieleiding Melissa Van Dievel - productie Marjolijn Hectors en Jutte Verelst - techniek Bas Banen en Rutger Mollen - een productie van theater arsenaal - coproductie Perpodium - met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
theater arsenaal za 24 + zo 25 mei om 15u tickets € 15 - € 7 jongeren -26 jaar UiTPAS met kansentarief € 3
Theater De Moedertaal (Hoveniersstraat 54, Mechelen) vr 10 + za 11 mei om 20u15 + matinee op zo 12 mei om 15u Theater Korenmarkt (Korenmarkt 14, Mechelen) vr 17 + za 18 mei om 20u15 + matinee op zo 19 mei om 15u tickets € 15

theater arsenaal

za 25.05.24 | 15:00
theater arsenaal

zo 26.05.24 | 15:00
theater arsenaal

andere locaties

zo 19.05.24 | 15:00
matinee
Theater Korenmarkt

vr 10.05.24 | 20:15
Theater De Moedertaal

za 11.05.24 | 20:15
Theater De Moedertaal

zo 12.05.24 | 15:00
matinee
Theater De Moedertaal

vr 17.05.24 | 20:15
Theater Korenmarkt

za 18.05.24 | 20:15
Theater Korenmarkt

in de pers

"We maken er een groot erfgoedspektakel van" - Nieuwe Maan

In mei kan je drie weekends lang genieten van het grootse erfgoedspektakel U, nu! op verschillende locaties in Mechelen. Erfgoeddeskundige Marijke Wienen en regisseur Ruud Gielens nemen ons mee door de wondere wereld van het Mechelse vrijetijdstheater.