ga verder naar de inhoud

Filmvertoning 'Running for Freedom' + gesprek over Palestina

In maart 2023 trok het loopteam van de Belgische ngo voor het recht op gezondheid Viva Salud naar Bethlehem om deel te nemen aan de Palestina Marathon. Ze wisten op voorhand niet dat ze veel meer zouden gaan doen dan hardlopen.

Van Ramallah tot Hebron, van Nablus tot Bethlehem: hun ontmoetingen met de Palestijnse partners van Viva Salud hielpen hen om een beter beeld te krijgen van de situatie in het land en om de dagelijkse realiteit van de Israëlische bezetting te ontdekken. Terwijl ze verzet in al zijn vormen leerden kennen, samen met de Palestijnse schoonheid, probeerden ze dit vast te leggen in een documentaire-vlog van hun reis. Een cocktail van opstand, solidariteit en collectief verzet.

Viva Salud werkt samen met drie partnerorganisaties in Palestina. Eén daarvan is AWDA, een gezondheidsorganisatie die twee ziekenhuizen en zes gezondheidscentra heeft in de Gazastrook. Sinds 7 oktober staan de medewerkers van AWDA onder ongeziene druk. De ziekenhuizen en medewerkers bezwijken onder de toenemende gewonden en slachtoffers, de schade die naburige bombardementen aanrichtten en het tekort aan medisch materiaal, elektriciteit en voedsel.

Na de filmvertoning gaan we in gesprek over de huidige oorlogs- en gezondheidssituatie in Palestina en hoe 75 jaar bezetting vooraf ging aan de genocide die vandaag in Gaza plaatsvindt. Ben je benieuwd wat wij vanuit België kunnen doen? Blijf zeker achteraf nog even hangen.
 

do 28 maart, 20u
DE MAAN Mechelen

  • 20u-21u: korte intro + film 'Running for Freedom'
  • 21u-22u: nagesprek over (gezondheid in) Palestina met Maha Abdallah (Palestijnse jurist gespecialiseerd in mensenrechten), Serge Stephan (activist bij intal), Victor De Roeck (beleid- en campagnemedewerker Viva Salud en deelnemer Palestine Marathon 2023).

Deze avond is gratis, maar schrijf je in (verplicht).