ga verder naar de inhoud

WARME WINTERAVONDEN

NATUURPUNT I.S.M. THEATER ARSENAAL E.A.

Drie interactieve momenten met doordacht debat, boeiende sprekers en inspirerende initiatieven, telkens met ook een artistieke touch. Natuurpunt wil zo samen met de stad en theater arsenaal ontmoetingsruimte creëren voor alle Mechelaars om elkaar te inspireren en uit te wisselen rond de rode draad natuur en milieu.

Klimaatsverandering: 20 jaar beleid, wat brengt de toekomst?

Een van de grootste mondiale uitdagingen is hoe de klimaatsverandering te milderen. Al decennia staat klimaatsverandering op de internationale agenda en sinds het Parijs akkoord werden er afspraken gemaakt om de opwarming onder de 1,5 graden te houden. Stilaan wordt het duidelijk dat we die doelstelling niet meer gaan halen zonder drastische maatregelen én gaan we ons moeten aanpassen. Maar hoe zit het met lokale besturen? Hoe pakken zij klimaatsverandering aan. Wat kunnen steden en gemeenten doen om klimaatsverandering leefbaar te maken? 

De avond schetst 2 decennia beleid en hoe dit vertaald kan worden naar het lokale niveau en hoe lokale besturen denken dit te kunnen aanpakken. Hoe zal Mechelen zich voorbereiden op droogte, hitte en overstromingen? Hoe kan Vlaanderen en Europa bijdragen om steden leefbaar te maken?

wo 21 feb, 19u30-22u
theater arsenaal
(geannuleerd)

voorbij

Groene burgerinitiatieven in Mechelen

i.s.m. Mechelen Klimaatneutraal

Ontdek aan de hand van handige inspiratietafels hoe je jouw huis, balkon of tuin klimaatrobuust kan maken. Samen met groene experts, burgerinitiatieven en ervaringsdeskundigen bekijken we onze woning en wisselen we tips uit voor een toekomstgerichte tuin, biodivers balkon of klimaatkoer. 

Creatieve interventie door Ayoub Sadik!

do 9 nov, 19u30-22u
café arsenaal + Kleine Zaal

Tafel 1 - mijn buurt en school vergroenen

 • Kris Van Ingelghem: trekker grote schoolheemtuin en buurtpluktuin

Tafel 2 - mijn huis en tuin praktisch aan de slag:

 • Stijn Holemans: onbegrensd, creatief bureau voor buiten
 • Renovatiecoach stad Mechelen

Tafel 3 - mijn straat en wijk vergroenen

 • Klimaan
 • Groene Gevels
 • Buurtparlement Heihoek (werkgroep Karmelietentuin)

Artistieke afsluiter door Ayoub Sadik
woordkunstenaar, slampoëet en acteur.

Natuur en diversiteit, de islam is groener dan je denkt 

i.s.m. Green Deen en Bee Wise

We laten ons inspireren door het verhaal van de Deen Travellers (NL)

Rudy van der Aar fietste met compagnon Deen Traveller Mohammed Kechouh met een houten fiets van Nederland naar Mekka. Dat deden ze om zichzelf te ontwikkelen op spiritueel gebied, maar ook om anderen te inspireren. Met hun reis wilden ze een statement maken en mensen bewust maken van het belang van duurzaamheid. Rudy is een sociaal ondernemer, werkzaam voor o.a. Natuurwijzer.

Hierna volgt een gesprek over natuur en duurzaamheid in de islam

Wat is de betekenis van natuur in verschillende culturen en religies? We hebben allemaal dezelfde natuur, maar hebben we ook hetzelfde natuurbeeld? Ook in de islam speelt de natuur een centrale rol. Wat is de betekenis van natuur en hoe kunnen we er (terug) mee verbinden. We gaan op zoek naar een gedeelde waarde en bekijken ook wat er verschillend is. Hoe kunnen we in die diversiteit naar een toekomstgerichte natuur, waar iedereen zich een deel van voelt?

do 18 jan, 19u30-22u
café arsenaal + Kleine Zaal

Programma

 • 19u30: Lezing Deen Travellers (Rudy van der Aar)
   
 • 20u30: Ayoub Sadik in gesprek Yasmina Akhandaf (Green Deen) en Hilmi Lazhar (Bee Wise)

  Yasmina Akhandaf is mede-oprichtster van het anti-racistische en feministische platform Baas Over Eigen Hoofd en oprichtster van Green Deen, de eerste islamitisch geïnspireerde milieubeweging in België.

  Hilmi Lazhar is Lector islamitische godsdienst aan de Artevelde hogeschool. Met Bee Wise wil hij jongvolwassenen en volwassenen met een migratieachtergrond via natuurbeleving en spiritualiteit in de natuur verbinden met elkaar en de natuur.

  Ayoub Sadik, Mechels woordkunstenaar, slampoëet en acteur gaat met hen in gesprek.
   
 • 21u30: Artistiek einde / nabespreking 
een organisatie van Natuurpunt - i.s.m. theater arsenaal, Natuurpark Rivierenland, Mechelen Klimaatneutraal en Natuurpunt Mechels Rivierengebied

theater arsenaal

do 09.11.23 | 19:30
Groene burgerinitiatieven in Mechelen
café arsenaal + Kleine Zaal

do 18.01.24 | 19:30
Natuur en diversiteit, de islam is groener dan je denkt
theater arsenaal