ga verder naar de inhoud

THERE NEVER WAS A BOX (MATER II)

FEMKE VAN DER STEEN

- TE GAST - 

Het vervolg op Mater (TAZ 2022, genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, winnaar van de Vertaalprijs 2023 en te zien in theater arsenaal tijdens OUTSIDE IN 2022). 

tekst, regie en concept Femke Van der Steen onderzoek Femke Van der Steen en Tristan Feyten spel Tristan Feyten, Staf Bertheloot, Ramon Mahieu en Emil Leysen muziek Jolan Decaestecker (Empty Apartments)

There Never Was A Box is een eco-feministische, non-dualistische voorstelling over wat het kost en betekent om te voldoen aan de hoge eisen van mannelijkheid en het patriarchaat.

There Never Was A Box, Mater II, Femke Van der Steen

Het is een koning die oud wordt en van de goden te horen krijgt dat hij binnenkort zal sterven. Het is een deal van die goden, die hem beloven dat als hij om de zoveel jaar één van zijn zonen offert hij mag blijven leven. Het is een keuze die snel gemaakt is en een ontzette prins die wanhopig pleit voor de waarde van zijn bestaan. Het is een nar die fluit, vragen stelt, spreekt over de toekomst en “Het”, “Het?”, “ja”. Het is een stuk waarvan de spelers en het publiek niet altijd zien wat fictie is en wat echt. Het is een rijk dat op instuiken staat en een hof dat het wanhopig bijeen probeert te houden, maar wat als sommige dingen beter kunnen breken, sterven, barsten; wat als het tijd is, al lang?

“Het is een koning
en ik zie Het
Het ziet het
hoe schoon
Het ziet de toekomst van het verhaal
en hoe hij daar dan ligt
als koning
in een bed
of op mars
half blind
half verlamd
verrimpeld
in een soort tent
met een helm
en een pamper
en een bus met zuurstof
maar hoe hij wél nog leeft…
en wat als de zonen op zijn?
En Het denkt aan generaties
en grootouders
en Amerikaanse dromen
en wat als het op is
de bijen
en fossielen”

scenografie en techniek Lars Uten - kostuum Zazie Bakos en Marie Baudoncq - dramaturgie en coaching Sarah Eisa, Nico Boon en Runa Robbroeckx - techniek Lars Uten - zakelijk Soukaïna Bennani - met steun van Eigen Kweek, Het nieuwstedelijk, theater arsenaal, Trappelend Talent, Zuidpool, C-TAKT, Tax Shelter, Theater FroeFroe, Het Gasthuis Aarschot en 30CC Leuven - met de stemmen van Elsa van Dijk, Zita Windey, Lina Ghys, Soukaïna Bennani en Elise Vervaeke - geïnspireerd door Bayo Akomolafe, Octavia Butler, Sophie Strand, Ursula le Guin, Donna Haraway, Ram Dass en meer
theater arsenaal di 12 dec om 20u15 Pay What You Can € 7 - 12 - 16 - *18* - 20 - 24 UiTPAS met kansentarief € 3,5
duur 90 min

theater arsenaal

di 12.12.23 | 20:15
i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen
theater arsenaal